DeFi boom laat de voormalige altcoin-liefjes in het stof zitten. – Maar hoe lang nog?

De sterke prestatie van de DeFi-munten heeft die van vele top-10 altcoins ver overtroffen, maar hoe lang kan deze trend nog duren?

De snelle populariteit en de groei van de investeringen in de sector van de Decentrale Financiering (DeFi) heeft zich sterk doen voelen in de prijsgrafieken, met DeFi en de yieldgerelateerde munten zoals Yearn.finance (YFI), Aave (LEND), en andere die zich in 2020 op hun hoogste niveau bevinden. YFI alleen al heeft sinds de notering een 10x zo grote stijging laten zien.

In feite hebben de meeste high-profile DeFi-gerelateerde lopers de Bitcoin (BTC) en andere altcoins ruimschoots overtroffen. Zelfs bestuurs- en infrastructuurprojecten zoals Chainlink (LINK) en UMA, waarvan de laatste in september een van de grootste DeFi-protocollen werd, werden door DeFi-penningen overschaduwd.

Met alle ogen gericht op DeFi-projecten en slimme contractplatforms als Ethereum (ETH) en Cardano (ADA) lijken enkele sectoren in de cryptocurrencywereld achter te zijn gebleven. Het meest opvallend zijn de coss-payment platformen zoals XRP en Stellar (XLM).

Hoewel slimme contractplatforms zoals EOS bescheiden winst hebben geboekt, heeft het geen gelijke tred gehouden met concurrenten als Ether, dat het epicentrum is geweest van de DeFi rage van 2020 (aangezien de meeste DeFi-gerelateerde lopers Ethereum ERC20 lopers zijn).

Ripple verliest zijn allure

Onder de top-10 van de munten per marktkapitalisatie is XRP een van de slechtst presterende in 2020, nadat het onlangs zijn positie als derde grootste altcoin aan Tether (USDT) had verloren. Ripple is momenteel de vierde grootste cryptocurrency met een marktkapitalisatie van ongeveer $10,6 miljard.

Terwijl XRP sinds begin 2020 met 20% is gestegen, blijft het ver achter bij Bitcoin en vele andere altcoins. In het Q2-rapport van Binance onthulde de beurs dat XRP de vijfde slechtst presterende Crypto Cash op het platform is.

Er zijn ook meerdere publieke problemen geweest met het project, zoals de langdurige rechtszaak over de marketing en verkoop van de XRP-munt. Ripple wordt ook geconfronteerd met een auteursrecht-gerelateerde rechtszaak over het gebruik van het “PayID” merk. Onlangs heeft Santander, een van de belangrijkste bankpartners van Ripple, zijn bezorgdheid geuit over het gebruik van One Pay FX, het internationale betalingsnetwerk van Ripple.

Hoewel de zaken er voor XRP somber uitzien, zijn er een paar positieve signalen voor het project, zoals de groei van On-Demand Liquidity, dat sinds de lancering meer dan $2 miljard aan transacties heeft verwerkt en in de eerste helft van 2020 een 11x grotere groei heeft gekend dan in de eerste helft van 2019.

Er zijn ook plannen om dichter bij de DeFi-ruimte te komen met XRP-partner Flare Networks, die een project aankondigt dat de Ripple- en Ethereum-blokkades wil overbruggen.

Ook werden er privacy-munten achtergelaten

Grensoverschrijdende betalingen lijken op dit moment geen hot topic in crypto te zijn, gezien de speculatie rond DeFi en de groei in het stablecoin-gebruik. Er zijn echter andere zakken die ook niet zo goed hebben gepresteerd als DeFi of zelfs als Bitcoin, met inbegrip van privacy munten.

Volgens gegevens van Messari, een digital asset data company, heeft Bitcoin het beter gedaan dan veel van de privacy munten in de markt, hoewel populaire munten als Monero (XMR) en Zcash (ZEC) de afgelopen 12 maanden een bescheiden winst hebben geboekt in vergelijking met Bitcoin, respectievelijk ongeveer 5% en 20%.

De tabellen zullen omslaan wanneer de DeFi-bubbel knalt.

Terwijl de DeFi-gerelateerde penningen in 2020 een geaccentueerde winst voor de houders hebben gegenereerd, heeft de rage ook een groot aantal kloon- en memeprojecten gegenereerd die inspelen op de hype.

Sommige penningen in de DeFi-sector hebben enorme hits op hun waarde genomen, waaronder de SUSHI penning, waarvan de belangrijkste ontwikkelaarsmarkt een aanzienlijk aantal penningen heeft verkocht in wat volgens sommigen een exit scam was. Een ander DeFi-memorandum dat onlangs media golven maakte was Hotdog. Het voedsel-thema penning verloor 99% van zijn waarde in de tijdspanne van 5 minuten, waardoor vele investeerders die waardeloze zakken van hotdogs houden.

Terwijl DeFi andere sectoren in de cryptosfeer heeft achtergelaten, moeten gebruikers zich ervan bewust zijn dat veel van deze nieuwe projecten zeer weinig te bieden hebben, omdat ze doen denken aan de ICO-ruimte in 2017.

Zo kan de DeFi-sector binnenkort in dezelfde voetsporen treden, vooral omdat de Ethereum-blokketen nog steeds overweldigd wordt. Als dit gebeurt, is het waarschijnlijk dat de winst teruggaat naar Bitcoin naar fiat/stabiele munten of naar andere sectoren van crypto die uit de huidige hype zijn weggelaten.

Aan de andere kant heeft DeFi weinig tekenen van vertraging laten zien, vooral omdat er nog steeds geautomatiseerde strategieën met een hoog rendement worden ontwikkeld.

In de toekomst is het mogelijk dat een deel van deze winsten weer in Bitcoin en altcoins terechtkomt als investeerders op zoek gaan naar ‘veiligere’ activa om interesse in te verdienen. Het is dus misschien niet nodig dat niet-DeFi-munten en -netwerken nieuwe use-cases ontwikkelen om beleggers te verleiden.